zondag 15 mei 2011

Taxi- incident Zaventem toont noodzaak interregionaal overleg aan.

Het zat er bovenarms op deze week in Zaventem in de nacht van 10 op 11 mei. Brusselse taxichauffeurs blokkeerden de invalswegen van de luchthaven Brussel- Nationaal. Aanleiding was een incident tussen een agent van de luchthavenpolitie en een Brussels taxichauffeur.

 De taxichauffeur wou zich onttrekken aan een politiecontrole en sloeg op de vlucht waarbij hij de politieagent opschepte met zijn motorkamp om hem pas na het afvuren van enkel schoten door de politieagent - waarvan één in de schouder van de taxichauffeur - tot stilstand te komen.

De meeste Brusselse taxichauffeurs zijn van "Noordafrikaanse" afkomst en de luchthavenpolitie van "Vlaamse" afkomst. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en werd via de tam-tam vervormd en gereduceerd tot 'Blanke rascistische Vlaming schiet Noordafrikaanse Franstalige Brusselaar neer' wat Brusselse taxichauffeurs er toe bewoog om die nacht massaal naar de lucthaven af te zakken om hun solidariteit en ongenoegen te uiten.

Heel het incident is een spijtig voorlopig hoogtepunt in een taxi-oorlog die al jaren woedt. En hij is het gevolg van een nogal absurde regeling - zeker voor buitenlanders. Zo mogen Brusselse taxi's wel passagiers naar de luchthaven van Zaventem brengen, maar mogen ze daar geen andere klanten oppikken (behalve wanneer die de taxi hebben besteld). Ze moeten dus leeg terugrijden. Alleen de taxi's die van de gemeente Zaventem een vergunning krijgen, mogen klanten oppikken. Zij moeten daarvoor in de rij voor de aankomsthal aanschuiven. Omgekeerd mogen Zaventemse taxichauffeurs in vele gevallen wel klanten in Brussel oppikken.
Kortom een regeling die op het terrein voor verwarring en frustratie zorgt.

De Brusselse taxichauffeur reed dus in op een politiecontrole. Hij had een passagier op de achterbank zitten die hij onrechtmatig had opgepikt. Hij was in fout en de agent van de  luchthavenpolitie deed zijn werk. Dat gaf ook Taxis Bleus, de werkgever van de bewuste taxichauffeur, toe.

Niettemin sluimert er op de achtergrond frustratie door deze regeling. Lode Verschingel, ACV vakbondsman, die toevallig ter plaatse was die nacht en, uiteindelijk heeft bemiddeld tussen de taxichauffeurs en de politie, heeft ondervonden dat de Noordafrikaanse taxichauffeurs zich gediscrimineerd voelen.

Ook de Brusselse regering, bij monde van Minister Brigitte Grouwels, heeft in het verleden al meerdere malen aangedrongen op een regeling. De burgemeester van Zaventem, Francis Vermeiren, houdt het been stijf daar hij een invasie van Brusselse taxichauffeurs op de luchthaven van Zaventem vreest. Er zitten volgens hem  tussen de Brussels taxichauffeurs ook heel wat "piraten" die aggresief te werk gaan.

Op haar blog veroordeelt de Brusselse Minister Grouwels de overtredende taxichauffeur en de daaropvolgende blokkade van de Brusselse taxichauffeurs maar tevens dringt zij aan op overleg tussen Zaventem en Brussel want de frustratie over deze regeling zal in de toekomst nog voor verder incidenten zorgen.

Ben Bellekens  ACV- Brussel Halle- Vilvoorde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten