vrijdag 27 mei 2011

‘Rand Brussel moet worden verstedelijkt' Professor D’Hooghe (MIT) pleit voor een Rand City ten noorden van Brussel


‘Rand Brussel moet worden verstedelijkt'

(c) Michiel Hendrickx
Professor D’Hooghe (MIT) pleit voor een Rand City ten noorden van Brussel




Dit artikel verscheen in de Tijd van 26 mei (c) De Tijd, Patrick Luystermans


De grootste uitdaging als gevolg van de wereldwijde bevolkingsexplosie is niet de groei van de binnensteden maar de grenzeloze expansie van de voorsteden. Als je volgens internationale normen naar ons land kijkt, kan je alleen maar vaststellen dat de rest van België gewoon een grote voorstad is van Brussel. Om Brussel leefbaar te houden en voldoende groen veilig te stellen verder van onze hoofdstad, moet een verstedelijking van de Rand rond Brussel eerder worden aanmoedigd dan afgeremd. Dat stelde Alexander D’Hooghe, docent in Architectural Urbanism aan het gereputeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) tijdens de vastgoedbeurs Realty. D’Hooghe kwam er spreken op het seminarie Urban Density van de Beroepsvereniging voor de Vastgoedsector (BVS) .
 
De verstedelijking in de Rand is onomkeerbaar. De komende twintig jaar groeit de Brusselse bevolking met 200.000 à 300.000 inwoners. Dat kunnen de 19 gemeenten niet aan. Door verdere prijsstijgingen zullen in Brussel steeds meer gezinnen op zoek gaan naar goedkopere woningen. Als men de urbanisering van de Rand evenwel afremt, zullen de prijzen van vastgoed er nog meer stijgen. Brusselse gezinnen zullen het nog meer verder van Brussel gaan zoeken. De rest van België wordt dan nog meer een voorstad van Brussel en steeds minder groen. De ideeën van D’Hooghe staan lijnrecht tegenover de visie van de uitbouw van een Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel van de Vlaamse regering.
De gedurfde keuze kan volgens D’Hooghe ook zorgen voor een stimulans van de economische ontwikkeling. Hij verwees naar Shenzhen, de stad die in China naast Hongkong uit het niets herrees dank zij de uitbouw van een vrijhandelszone. ‘Waarom zouden we niet durven te dromen van een Rand City? Het vraagt belangrijke aanpassingen. De wegen lopen vandaag van de verschillende gemeenten van de Rand naar het centrum van de stad. Ze moeten juist worden verbonden.’

 

Tobback

Louis Tobback, de burgemeester van Leuven, reageerde vrij sceptisch op de ‘academische oefening’. ‘Een verhaal als Shenzhen krijg je verkocht in een dictatuur, niet in een democratie’. Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek (120.000 inwoners) kon er zich beter in vinden. ‘Ik weet niet waar we de komende tien jaar de verwachte 10.000 extra mensen in Schaarbeek kunnen huisvesten.’

Zijn pleidooi over grensoverschrijdende samenwerking viel niet goed bij Tobback. ‘Ik wil wel praten, maar Brussel als stad bestaat niet. Het blijven 19 baronieën. De situatie in Brussel is rot. Gemeenteraden in Vlaanderen hebben de facto meer bevoegdheden dan die in Brussel.’ Willy Demeyer, burgemeester van Luik, bevestigde dat er tussen Leuven en Luik wel degelijk interessante gesprekken zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten