dinsdag 19 april 2011

Milieuorganisaties waarschuwen voor plannen Brusselse rand

Als de Vlaamse en de Brusselse regering doorgaan met hun plannen voor meer winkelcentra, kantoren, transport, logistiek en diensten in de rand rond Brussel, kunnen we ons verwachten aan een stilstand op de Brusselse ring (R0).


Dat zeggen de milieuorganisaties Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral), Inter-Environnement Bruxelles (IEB) en Bond Beter Leefmilieu (BBL) vandaag in een persbericht.


Over de plannen voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) loopt nog tot 14 april een publieke inspraakprocedure.


De milieuorganisaties vragen aan de Vlaamse en Brusselse regering dat "het ondoordachte opbodbeleid in Brussel en de rand wordt stopgezet". Zelf zullen Bral, BBL en IEB elk een bezwaarschrift indienen, zegt Jeroen Verhoeven, stafmedewerker mobiliteit bij Bral.


De organisaties verwijzen naar het milieueffectenrapport (MER) van de plannen. "Het rapport stelt dat de luchtkwaliteitsnormen rond Zaventem niet gehaald zullen worden, en waarschuwt voor de impact op de gezondheid van de bezoekers van de nieuwe school en het ziekenhuis die in de zone worden voorzien. Als de huidige plannen worden uitgevoerd, zal ook de economie er zwaar onder lijden, door de toenemende onbereikbaarheid", zo luidt het.


"In het rapport staat duidelijk dat het verkeer op het noordelijke deel van de ring rond Brussel met ongeveer de helft zal toenemen", stellen de organisaties. De ring breder maken, zal het probleem volgens hen niet oplossen.


De woordvoerder van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) benadrukt dat het openbaar onderzoek nog loopt en dat het plan nog kan worden aangepast. (belga/adha)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten